Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

"Oletko kyllästynyt tehdasvapojen jäykkään jarruun, mutta et kuitenkaan halua panostaa suurempaa rahamäärää vähän hintavampiin ”kitkavapoihin”? "

Tämän artikkelin olen luvannut joskus tehdä eräälle kaverille, mutta samalla vaivalla laitan tännekkin esille. Artikkelissa kerrotaan 2(+1) eri tyyliä virittää normaalin pilkkivavan jarrua pehmeämmäksi. Toimenpiteet eivät ole mitään monimutkaisia ja kaikki tarvittavat työkalut löytyvät joka taloudesta. Kuvien laatu on vähän mitä on, mutta kyllä niistä pitäisi kaikki tarpeellinen selvitä.

Työkalut: Talttapää meisseli, terävä puukko, liimaa, teippi/kuminauha. Hiomapaperi ja saha ovat myös hyödyllisiä, mutta eivät välttämättömiä.
Kuvassa näkyy viritettäväksi valittu vapa.Irrotetaan puola, teipataan siima(kuminauhaa tms. voi myös käyttää) puolaan purkautumisen estämiseksi.Ensimmäisessä tyylissä vuollaan jarrupalaa tasaisemmaksi, jolloin siimaa saa puolalta vedettyä pienemmällä kitkalla.Jarrun voi irroittaa kokonaan paikaltaa homman helpoittamiseksi, mutta kannattaa vuolla pieniä lastuja kerrallaan ja kokeilla aina vaikutuksia. Kun olet tyytyväinen jarrun herkkyyteen, voit laittaa jarrun takaisin paikalleen. Helppoa ja yksinkertaista.Jarruun saa lisää pehmeyttä hiomalla puolassa olevia koloja tasaisemmaksi hiomapaperilla.Toisella tyylillä poistetaan alkuperäinen jarru kokonaan ja vapaan tehdään uusi jarru lyhentämällä puolatappia.Kuvassa näkyy puolatappi ja puola paikallaan ennen viritystä. Tehtaan jäljiltä tappi on sen verran pitkä, että vaikka ruuvin kiristää pohjaan asti, niin se ei silti ota kiinni puolaan. Uusi jarru rakennetaan siis yksinkertaisesti vuolemalla puolatappia lyhyemmäksi, jotta ruuvi saadaan vastaamaan puolaan.Tapista riippuen vuollaan pois 1-3mm. Sen verran, että puolan saa kiristettyä ruuvilla lähes paikalleen. Ruuvi ei lähde silti lähde pyörimään puolan mukana joidenkin wiggler-vapojen tavoin, vaan säädetty kireys pysyy. Ja jarrua säädetään siis puolaruuvia kääntämällä. Hiomapaperilla saa puolatapin hiottua tasaiseksi ja siten jarrun varmasti pehmeäksi.Kolmas säätämisvaihtoehto, jarrupalan jousen katkaiseminen.  Jousta katkaissaan noin kierroksen verran pois esim. sivuleikkureilla, jolloin jousi ei enää paina yhtä voimakkaasti jarrupaloja puolaa vasten.
Tätä en ole koskaan kokeillut,  mutta kuulemma tälläkin tyylillä saa jarrua pehmeämmäksi..


Nämä säätöoperaatiot vievät  kokeiluineen ja säätämisineen n. 10 minuuttia, joten useamman vavan säätämisellä saapii tylsään iltaan edes hiukan tekemistä..

HUOM.
Jos tykkäät pilkkiä pitämällä pilkkivapaa ”puola kouran sisällä”-tekniikalla, niin jatka toki lukemista.Nykäistään solukumikahva pois, leikataan esille tullut muovi halutun mittaiseksi, samoin solukumi. Lisää liima kahvan sisälle ja paina paikalleen.
Valmis!


Lopputuloksen vapa, jolla voi hyvällä mielin lähteä vaikkapa kirrepilkille.Kiitos.

©2019 Pilkkivavan virittäminen | Qkkelin kotisivut - Tälli-vaaput - suntuubi.com