Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

RSS

 Hirvestyskausi 2014
16.10.2014 22:59 | Qkkeli

Hei vaan pitkästä aikaa! On ollut taas muka niin kiireitä, ettei ole reissurapsoja kerennyt kirjoitella kalastus- tai metsästysreissuilta ollenkaan. Noh yritän kuitenkin nyt parhaani mukaan vähän tiivistää muutamaan sanaan ja kuvaan kuluvan syksyn hirvestyskautta ja sen tapahtumia.

Hirvestyskauden aloitus kittilän korkeudella tapahtui tänä vuonna syyskuun 27 päivä. Heti kyseisen päivän aamuna kokoonnuttiin eräiden teiden risteykseen perinteiseen kaudenaloituspalaveriin, jossa raatailtiin ensimmäisenä kuulumisia + tusinan verran muita juttuja, pääsääntöisesti huumoripainoisesti. Ennen varsinaisen hirvestyksen aloittamista tottakai tarkisteltiin, että luvat ovat kaikilla kunnossa. Sen jälkeen päätettiin passipaikat, pikainen siirtymä niihin ja päästettiin ajomies koiran kanssa matkalle.

Allekirjoittaneen paikka oli passiketjun kauimmaisin paikka ja tästä johtuen allekirjoittaneella oli käytössä myös koiratutka. Eikä mennyt aikaakaan koiramiehen liikkeelle lähdöstä kun alkoi jo tapahtua. Mutta, tuli tutkittua vähän turhan innokkaasti koiran liikkeitä tutkan välityksessä enkä osannut tulkita oikein metsästä kuuluvia ääniä. Tuulta oli tässä vaiheessa vähän reippaanlaisesti ja vielä puuskittaista, joten ihan jokainen "rytinä" ei tuntunut hirven aiheittamalta. Mutta kuitenkin hetkeä myöhemmin edessä olevan suoaukon yli käveli kaikessa rauhassa pari komeaa hirveä.. Matkaa ja risukkoa oli edessä sen verran, että laukaista ei voinut ajatellakkaan. Noh mutta, tekstaria lähti passimiehille että hirviä oli passiketjun sisällä. Pian koira tulikin alueelle ja ei aikaakaan kun haukku kajahti, mutta vähän "väärästä" paikasta; passiketjun sisällä oli muös muitakin hirviä kuin allekirjoittaneen näkemät.
Koiran löytämä hirvi oli liikkuvaista sorttia, mutta vauhdin ollen kuitenkin suhteellisen maltillinen.
Hiljalleen haukku siirtyi lähelle passiketjua ja ollen jo hyvin lähellä viereistä passipaikkaa. Hirvi ei kuitenkaan näyttäytynyt sieltä niin hyvin, että laukausta olisi päässyt lähettämään. Hirvi teki kuitenkin pahan virheen ja  päätti suunnata suoraan kohti allekirjoittanutta. Hirvi osasi kulkea kaikkia kovimpia pusikoita pitkin, mutta jostain päätti pysähtyä heti ensimmäisen aukolle alle 50m päähän allekirjoittaneesta. Laukaus kajahti ja heti näki, että osuma tuli. Eikä hirvi mennytkään tästä kuin vajaan 200m ennen kaatumistaan. Koira oli kokoajan mukana rauhoittamassa hirven menoa ja käsittääkseni kyseinen hirvi oli ensimmäinen kaato kyseiselle koiralle.. :)


Hirvi ei todellakaan ole mikään jättiläinen(ylivuotinen naaras), mutta tässä vaiheessa hyvin onnistunut kaato koiralle tulee varmasti poikimaan lisää onnistumisia tulevaisuudessa!

 

Seuraavana päivänä oli koiralla myös hirviä haukussa, mutta nämä eivät suostuneen näyttäytymään ampumahollille.

Samaa kohtaloa oli myös seuraavan viikonloppuna; hirviä näkyi ja jopa ampumaankin päästiin, mutta virhearviot hirvien etäisyyksistä tarkoittivat puhtaita pummeja.

Viime viikonloppu uhkasi mennä myös samalla kaavalla. Lauantaina hirvet paineli passiketjuista läpi ja sunnuntaina metsään ei päässyt kuin 3 metsästäjän porukka. Ensimmäisessä ajossa tapahtumia ei ollut ollenkaan, joten loppupäiväksi päätettiin jakaantua naakimaan jokainen omaan tahtiin. Allekirjoittanut päätti lähteä kävelemään erään vanhahkon traktoritien jälkeä pitkin, joka kulki erinäisten taimikoiden ja hakkuuaukioiden keskellä. Ja kun kaikki nämä oli jo melkein loppuun asti, niin sivusilmällä pisti eräästä pusikosta tavallista erottuvampi "puska". Ja kiikarointi kyseiseen paikkaan varmisti kohteen hirveksi. Matkaa oli arviolta hiukan yli 200m, mutta koska hirvellä ei tuntunut olevan kiire minnekkään, niin ampuma-asennon kerkesi asettamaan hyvin kohdalleen. Laukauksen lähdettyä kuului melkoinen rytinä, mutta hirvi kuitenkin jatkoi matkaansa näkökentän ulottumiin. Tässä vaiheessa päätin hälyttää koiramiehen avuksi, tosin koirana toimi pohjanpystykorva jolle ei ollut yhtään hirveä ammuttu aiemmin. Koira vietiin paikalle missä hirvi oli ollut ja verijälkien kohdalla päästettiin irti. Ja koirahan lähti menemään heti hirven jälkiä pitkin kulkien noin 0,5km päähän ja aloittaen haukun. Tässä vaiheessa allekirjoittanut lähti hiipimään haukulle ja viimein monen tapahtuman jälkeen koira ja hirvi olivat alle 100m päässä allekirjoittaneesta. Hetki piti odotella, että koira oli aivan hirvessä kiinni, mutta kun sauma tuli, niin laukaus niskaan lopetti hirven pakomatkan.

Ylivuotinen naaras oli tämäkin hirvi, mutta kuitenkin isompi kuin ensimmäinen hirvi. Lupia on kolmen aikuisen verran, joten vielä yksi on jäljellä. Ja jouluun on vielä pitkä matka.. ;)

 

Eli hirvestyskausi jatkuu vielä yhden hirven verran ja siitäkin yksilöstä koitetaan saada juttu aikaan heti kun vain mahdollista..!

 

Edit 19.10.2014
Hirvestyskausi saatiin päätökseen eilen, mutta kuvamateriaalia ei tullut otettua ollenkaan, joten tiivistän eilisen tapahtumat muutamaan sanaan.
Aamusella oli liikkeellä samalla alueella toinenkin porukka koiriensa kanssa, joten siirryimme hieman eteenpäin toiselle alueelle. Sieltä löysi heti hirven, joka tuli passiketjustakin läpi, tosin sellaisella vauhdilla että ampumista ei kerennyt edes harkita. Sonniluokkaa oleva hirvi, sen verran kerkesi nähdä. Koira pysyi kuitenkin jäljillä, mutta valitettavasti suunta oli suoraan kohti aluetta jossa toisellakin porukalla oli hirviä haukussa. Onneksi koira ja hirvi siirtyivät varsin nopeasti eri alueelle, johon päästiin tekemään sellainen passitus, että hirvi oli saatu aika hyvin saarretuksi. Ja noin tunnin jälkeen pääsi ajomies päättämään hirvestyskauden. Samanlainen ylivuotinen kuin kaksi ensimmäistäkin, joten koira oli vaihtanut hirveäkin jossain välissä, mutta jälleen kaato erinomaiseen koiran haukkuun, joten erittäin hyviin tunnelmiin sai tämän kauden lopettaa! :)

 


( Päivitetty: 19.10.2014 20:59 )

 - Qkkeli | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 3.077 (13)©2019 Blogi | Qkkelin kotisivut - Tälli-vaaput - suntuubi.com